Wiesz
jak wyglądał handel, gastronomia, czy warszawska kuchnia na przełomie XIX i XX
wieku? Czy kojarzysz Lucynę Ćwierczakiewiczową jako znawczynię kuchni? A
historię „smacznych”, przedwojennych miejsc w Warszawie, tworzonych przez
przedstawicieli różnych nacji: restauracje, delikatesy, sklepy kolonialne,
fabryki, czy manufaktury???
Jeśli
wiesz – ogromnie zapraszamy do rozmowy i wspomnień, jeśli nie kojarzysz, tym bardziej, przyjdź do nas na spotkanie. Wspólnie z wytrawnymi varsavianistami –
przewodnikami z grupy
Skarby Warszawy, opowiemy, pokażemy, porozmawiamy o etnicznych „smakach”
przedwojennej Warszawy. Projekt pt. Warszawskie Memory to specyficzny spacer po
historii i pamięci, który powstaje zawsze raz i zawsze prowadzi zupełnie innymi
ścieżkami. Tym razem
chcielibyśmy zaproponować spotkanie z różnymi przypadkami przedwojennej
gastronomii i handlu, tworzonych przez obcokrajowców.
Zapraszamy!
Fundacja
Ari Ari, razem ze Skarby Warszawy i Klubokawiarnią Mam Ochotę
A kto to Lucyna Ćwierczakiewiczowa???
Urodzona w 1829 roku w Warszawie,
autorka książek kucharskich i innych poradników traktujących o prowadzeniu
gospodarstwa domowego. Pochodziła z von Bachmanów, rodziny znanej z
niepospolitej ekstrawagancji. Ulubienica Bolesława Prusa. Publicystka.
Warszawianka. Autorka nieprzemijającego przeboju pośród książek kucharskich
"365 obiadów za pięć złotych".
Projekt współfinansuje:
Partnerzy:
Organizator:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz